Pantofi - Istorie şi Evoluţie

MrOferto
Pantofi - accesorii indispensabile în zilele noastre, cu o istorie extrem de bogată care datează de aproximativ 40.000 de ani. Aceştia au apărut din necesitate - pentru protejarea picioarelor de pietre sau diferite tipuri de teren dur - şi s-au transformat într-o industrie extrem de variată şi profitabilă. Astăzi, marile brand-uri creatoare de încălţăminte se întrec în imaginaţie pentru a câştiga inimile iubitorilor de pantofi, confecţionând încălţări cât mai originale din diverse materiale.
Pantofi - Istorie şi Evoluţie

Cum arătau primele perechi de pantofi din lume?

Primele perechi de încălțăminte arătau asemănător cu mocasinii de astăzi şi erau confecţionate din piele, bucăţi cusute, stuf ţesut sau alte materiale care se regăseau în zonă. În preistorie au apărut şi sandalele, nişte obiecte destul de scurte, rigide, confecţionate din materiale precum piele, fibre de papirus şi palmier. The British Museum deţine un exemplar original de sandale preistorice, acestea fiind purtate de către faraon şi de corpul clericilor.

Producţia efectivă de încălţăminte a apărut în antichitate, încă din vechile culturi greci şi romane. Sandalele romane, mai înalte şi prinse de picior, au fost vedetele modelelor de încălţăminte din Europa, după care încălţămintea a fost împărţită în funcţie de clasele sociale. În acele vremuri, ambii pantofi aveau exact aceeaşi formă, fără a exista vreo diferenţă între pantoful stâng sau pantoful drept.

Extravaganţă în Evul Mediu

Evul mediu a fost caracterizat de schimbări drastice în lumea pantofilor, fiind perioada în care încălţămintea a luat diferite forme, mărimi şi culori. Extravaganţa pantofilor cu vârful ascuţit - asemenea celor purtaţi de elfi în filmele de crăciun - şi pantofii cu toc purtaţi de către bărbaţii acelor vremuri au un ecou puternic şi în zilele noastre. Rolul iniţial al tocului a fost acela de a împiedica piciorul unui războinic să alunece din şa, urmând ca în perioada Renaşterii şi a Barocului să fie obiecte vestimentare esenţiale în moda bărbătească.

Pantoful cu toc înalt reprezenta supremaţia şi puterea bărbatului, care era mereu “la înălţime”. Aceştia erau decoraţi cu diferite obiecte cât mai strălucitoare, existând chiar un cod special al culorilor prin care se diferenţiau clasele sociale - pantofii cu toc roşu erau purtaţi de cele mai înalte ranguri. În această perioadă, femeile purtau pantofi cu dantelă şi multe elemente decorative cu fel de fel de broderii, iar bărbaţii purtau pantofi cu cataramă, catifea şi mătase.

Încălţămintea epocii moderne

Rapiditatea cu care a evoluat epoca modernă a dus la schimbări sociale şi tehnologice care au înlocuit modalităţile tradiţionale de confecţionare a pantofilor cu alte mijloace mult mai simple. În această perioadă, pantofii au devenit mult mai uşor de fabricat şi mult mai accesibili pentru toate grupurile de consumatori, urmând ca designerii de pantofi să apară cu diverse modele reinterpretate. Marea Criză Economică a dus la confecţionarea pantofilor negri şi maro - culori care au dominat piaţa americană destul de mult timp - urmând ca pantofii Oxford să se bucure de succes în rândul modei masculine, iar pantofii cu platformă să fie foarte populari pentru femei.

În anii 1950, pantofii destinaţi femeilor au cunoscut schimbări notabile precum forma decupată care să pună în evidenţă frumuseţea şi feminitatea piciorului şi tocul, care devenea din ce în ce mai subţire. În 1970, tocul subţire s-a transformat într-un toc gros care să poată permite femeilor să muncească şi să le ofere mobilitatea necesară pe parcursul întregii zile.

Modelele de pantofi pe care le regăsim pe piaţă în zilele noastre au rădăcini puternic cimentate în toate etapele istoriei cunoscute până acum. Designerii şi creatorii de modă îşi găsesc inspiraţia în modele vechi de pantofi care datează de zeci de mii de ani, reinterpretând diverse stiluri, forme, poate chiar împrumutând anumite practici de lucru - old but gold!












« Terapie prin cumpărături - De ce suntem mai fericiţi atunci când facem cumpărături? Cum să adormi mai repede - remedii pentru combaterea insomniei »