Reţete de prăjituri à la bunica

MrOferto
Prăjiturile copilăriei sunt la mare căutare în ultimii ani şi sunt din ce în ce mai greu de găsit. Gustul inconfundabil, mirosul dulce care ne ademenea spre bucătărie şi nostalgia vremurilor frumoase petrecute în copilărie sunt factorii principali care contribuie la dorinţa de a regăsi plăcerea şi amintirile oferite de prăjiturile mamei sau ale bunicii. Reţetele moderne de prăjituri au fost adaptate şi readaptate, rezultatul final pierzându-şi astfel gustul de odinioară.
Reţete de prăjituri à la bunica


Bunica a fost de acord să ne dezvăluie 2 reţete de prăjituri pe care obişnuia să le facă pentru noi în fiecare duminică, imediat după ce se întorcea de la biserică. Aceste reţete de prăjituri sunt destul de simple şi pot fi făcute inclusiv de persoanele mai puţin experimentate în tainele bucătăriei. Cantitățile menţionate mai jos sunt aproximate cât mai bine cu putinţă, dat fiind faptul că bunicile au darul de a pune ingredientele după ochi, fără a schimba vreodată gustul produsului final.

Prăjitură cu nuci

Ingrediente:

Pentru foaie:


Pentru Glazură:


Mod de preparare:

Albuşurile se bat spumă, se adaugă tot zahărul tos şi romul sau zeama de lămâie, iar spuma se bate încontinuu, până se întăreşte bine. Se adaugă untul topit (rece) sau grăsimea de porc (untura) şi se amestecă toată compoziţia cu telul, de 4-5 ori, prin răsturnare (de jos in sus, pentru a nu compromite densitatea albuşului). Într-un alt bol se amestecă făina cu nucile măcinate, coaja de lămâie şi zahărul vanilat, după care se adaugă peste compoziţia precedentă. Se amestecă din nou cu telul, uşor, prin răsturnare.

Compoziţia rezultată se pune într-o tavă de mărime mijlocie (cca 23/33 cm sau puţin mai mare), unsă cu unt (sau margarină) şi tapetată cu făină. Tava se pune în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, timp de cca 25 de minute. Cuptorul nu se deschide în primele 15 minute de coacere. După ce s-a scos tava fierbinte din cuptor, prăjitura fierbinte se stropeşte cu 50 ml de rom şi se unde imediat cu marmeladă, urmând să fie lăsată la răcit.

În acest timp, se bat gălbenuşurile cu zahărul pudră, adăugând şi o lingură de rom sau zeamă de lămâie, până când se topeşte zahărul. Compoziţia rezultată din gălbenuşuri se toarnă peste marmeladă şi se nivelează. Deasupra se pot presăra orice ornamente doriţi, însă este important să nu fie acoperit în totalitate gălbenuşul.

Pentru a vă putea bucura de cel mai bun gust, prăjitura se lasă la odihnit până a doua zi, pe blatul bucătăriei. În acest fel, aromele se îmbină şi crează combinaţia perfectă a gustului copilăriei.


Prăjitură cu fructe

Ingrediente:


Mod de preparare:

Fructele se spală de impurităţi, se usucă bine cu un şerveţel de bucătărie, se scot sâmburii şi se amestecă imediat cu pesmetul şi un pliculeţ de zahăr vanilat. Pesmetul va absorbi sucul din fructe, iar prăjitura nu se va “uda”. Albuşurile se bat bine pentru a forma o spumă tare şi se adaugă, pe rând, zahărul, romul şi un plicuţeţ de zahăr vanilat. Se amestecă până compoziţie se întăreşte, asemenea zăpezii.

Se adaugă cele 6 gălbenuşuri alături de untul topit, dar rece, amestecându-se atent cu telelul, prin răsturnare (de jos în sus), apoi se adaugă făina, praful de copt şi sarea. Compoziţia se amestecă atent şi uşor, tot prin răsturnare, însă nu prea mult (pentru a nu se lăsa spuma). Rezultatul final se toarnă într-o tavă de cca 26/40 cm, tapetată cu unt/margarină şi făină, după care se presară fructele, fără zahăr.

Tava se introduce în cuptorul bine încălzit, la foc mijlociu, urmând să rămână acolo în jur de 30 - 40 de minute. Cuptorul nu se deschide în primele 20 de minute. Pentru a verifica dacă este coaptă, prăjitura se înţeapă cu o scobitoare - în cazul în care nu rămâne nimic pe scobitoare, prăjitura este gata. Prăjitura se lasă la răcit în tavă, după care se pudrează cu zahăr şi se taie în bucăţi.

Poftă bună!






« 5 lucruri interesante despre alimente Terapie prin cumpărături - De ce suntem mai fericiţi atunci când facem cumpărături? »