Bunica a fost de acord să ne dezvăluie 2 reţete de prăjituri pe care obişnuia să le facă pentru noi în fiecare duminică, imediat după ce se întorcea de la biserică. Aceste reţete de prăjituri sunt destul de simple şi pot fi făcute inclusiv de persoanele mai puţin experimentate în tainele bucătăriei. Cantitățile menţionate mai jos sunt aproximate cât mai bine cu putinţă, dat fiind faptul că bunicile au darul de a pune ingredientele după ochi, fără a schimba vreodată gustul produsului final.
Ingrediente:
Pentru foaie:
200g nuci măcinate
100g făină
200g zahăr tos
150g unt / grăsime de porc
15 ml rom / zeamă de lămâie
coaja de la o lămâie
un borcan de marmeladă de caise / coarne / măceşe (400g)
un plic de zahăr vanilat
6 albuşuri
Pentru Glazură:
6 gălbenuşuri
160 g zahăr pudră
15 ml rom / zeamă de lămâie
Albuşurile se bat spumă, se adaugă tot zahărul tos şi romul sau zeama de lămâie, iar spuma se bate încontinuu, până se întăreşte bine. Se adaugă untul topit (rece) sau grăsimea de porc (untura) şi se amestecă toată compoziţia cu telul, de 4-5 ori, prin răsturnare (de jos in sus, pentru a nu compromite densitatea albuşului). Într-un alt bol se amestecă făina cu nucile măcinate, coaja de lămâie şi zahărul vanilat, după care se adaugă peste compoziţia precedentă. Se amestecă din nou cu telul, uşor, prin răsturnare.
Compoziţia rezultată se pune într-o tavă de mărime mijlocie (cca 23/33 cm sau puţin mai mare), unsă cu unt (sau margarină) şi tapetată cu făină. Tava se pune în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, timp de cca 25 de minute. Cuptorul nu se deschide în primele 15 minute de coacere. După ce s-a scos tava fierbinte din cuptor, prăjitura fierbinte se stropeşte cu 50 ml de rom şi se unde imediat cu marmeladă, urmând să fie lăsată la răcit.
În acest timp, se bat gălbenuşurile cu zahărul pudră, adăugând şi o lingură de rom sau zeamă de lămâie, până când se topeşte zahărul. Compoziţia rezultată din gălbenuşuri se toarnă peste marmeladă şi se nivelează. Deasupra se pot presăra orice ornamente doriţi, însă este important să nu fie acoperit în totalitate gălbenuşul.
Pentru a vă putea bucura de cel mai bun gust, prăjitura se lasă la odihnit până a doua zi, pe blatul bucătăriei. În acest fel, aromele se îmbină şi crează combinaţia perfectă a gustului copilăriei.
Ingrediente:
6 ouă mari
100 g unt / margarină / grăsime de porc / untdelemn
300 g zahăr
250 g făină
un vârf de linguriţă de sare
15 ml rom
2 plicuri de zahăr vanilat
o linguriţă de praf de copt
50 g pesmet
aproape un kg de fructe (cireşe, vişine sau caise)
Fructele se spală de impurităţi, se usucă bine cu un şerveţel de bucătărie, se scot sâmburii şi se amestecă imediat cu pesmetul şi un pliculeţ de zahăr vanilat. Pesmetul va absorbi sucul din fructe, iar prăjitura nu se va “uda”. Albuşurile se bat bine pentru a forma o spumă tare şi se adaugă, pe rând, zahărul, romul şi un plicuţeţ de zahăr vanilat. Se amestecă până compoziţie se întăreşte, asemenea zăpezii.
Se adaugă cele 6 gălbenuşuri alături de untul topit, dar rece, amestecându-se atent cu telelul, prin răsturnare (de jos în sus), apoi se adaugă făina, praful de copt şi sarea. Compoziţia se amestecă atent şi uşor, tot prin răsturnare, însă nu prea mult (pentru a nu se lăsa spuma). Rezultatul final se toarnă într-o tavă de cca 26/40 cm, tapetată cu unt/margarină şi făină, după care se presară fructele, fără zahăr.
Tava se introduce în cuptorul bine încălzit, la foc mijlociu, urmând să rămână acolo în jur de 30 - 40 de minute. Cuptorul nu se deschide în primele 20 de minute. Pentru a verifica dacă este coaptă, prăjitura se înţeapă cu o scobitoare - în cazul în care nu rămâne nimic pe scobitoare, prăjitura este gata. Prăjitura se lasă la răcit în tavă, după care se pudrează cu zahăr şi se taie în bucăţi.
Poftă bună!